Barış Demirel ve Da Poet ikilisinden EP albüm: DPBD
Türkçe Rap’in farklı seslerinden Da Poet ve Trompet Sanatçısı Barış Demirel, Evrensel’in sorularını yanıtladı.
Fotoğraf: Berkay Öktem
Onur KAVAK
İstanbul
Caz, hip hop, ambient, saykodelik ve progresif müzik gibi türlerin bir araya geldiği bir müzik düşünelim. Tek seferde okuyunca hiçbir şey anlamadınız değil mi? Başlarda ben de anlamadım bu durumu ancak yaptığı prodüktörlükle Türkçe Rap’in gelişmesinde emeği büyük olan Da Poet ve “Barıştık mı?” ekibiyle yurt içi ve yurt dışında çeşitli caz festivallerinde yer alan Barış Demirel ikilisinin DPBD isimli EP albümünü dinleyene kadar.
Dört şarkılık, Da Poet’in deyimiyle “janra bükücü” albüme “Uyku Yok” isimli parçaya İdil Meşe, “Dün 1 Bugün 1” isimli parçayla Baba Zula’dan tanıdığımız Murat Ertel eşlik ediyor. Rap ve trompetin uyumuyla “Bi Milyon” parçasıyla beraber enstrümantal “Nisan Güzeldi” parçası EP’ye ayrı bir hava katıyor.
Türkçe Rap’e farklılık katan isimlerden birisi olan Da Poet ve Trompet Sanatçısı Barış Demirel’le DPBD isimli EP albümlerini konuştuk. Pandemi sürecinde konser veremeyen ikili “Devletin çok umurunda olduğumuzu düşünmüyorum, alternatif müzisyenler hiçbir zaman destek görmemişlerdir bu ülkede. Bizim gibilere destek vermezler. Bizden alırlar.” diyor.
Geçen sene Barış Demirel – Barıştık Mı? Montreux Jazz Festivali’nde, Da Poet de 90 BPM’le Şehir FM albümünün turnesindeydi. Bugün ise malum… Nasıl geçiyor günler?
Barış Demirel: Açıkçası gelgitli ama genelde fena gitmiyor. En azından pandemi şartlarına göre tüm elimden geldiğince üretmeye, çalışmaya devam ediyorum. Hem ekonomik olarak hem de psikolojik olarak ayakta durmaya çalışıyorum. Evde kalmak, sosyalleşememek, minimum düzeyde eş dost görmek sıktı tabii ama yapacak bir şey yok.
Da Poet: Krizi fırsata çevirmeye yönelik hareketleri herkes yapıyor, malum. Bu süreçte Nuhado Records’u kurduk, bizim için büyük bir adımdı. Buna daha çok vakit ayırmamı sağladı. Müzisyenin hayatında canlı müzik önemli bir parça; psikolojik ve ekonomik olarak. Gerçekten canlı müzik yapamayınca, insanlarla direkt temas kuramayınca, bir yanın eksik kalıyor. Bunun ne zaman olacağını bilemiyorsun. Böylelikle kafanın içinde bir bilinmezlikle yaşıyorsun. Her şey senin için avantaj gibi görünüyor ama kafanda o boşlukla mücadele etmek durumundasın. Bu üretkenliği biraz zorlaştırıyor. Daha önce tecrübe etmediğimiz bir dünya, hep beraber öğreniyoruz.
‘YAPTIĞIMIZ ALBÜM TÜRKÇE MÜZİK ADINA BİR İLK’
Farklı janradan olan bu ikili nasıl bir araya geldi?
Da Poet: Barış’ın müziğini biliyordum, seviyordum. Özellikle son albümü “Fail-Play” hoşuma gitmişti. Varlığından haberim vardı. Sonra Kamufle -bak yine bir şeye vesile olmuş- trompetçi arıyordu. Biz de o sırada Ediz Hafizoğlu’yla Nazdrave’i yapmıştık. Ediz ağabeye soralım dedik. Sonra Barış’ı buldu ve düzenli olarak Kamufle’ye çalmaya başladı. O vesileyle tanıştık. Müziğin heyecan vermesi gerekiyordu. Bu yaptığımız albüm Türkçe müzik adına bir ilk mesela. İlkleri yapmak beni heyecanlandırıyor. Müzikte de temel duygum bu heyecan.
Barış Demirel: Da Poet’in müziğe karşı yaklaşımı sadece hip hop kültüründen ibaret değil, çok katmanlı bir vizyonu var diyebilirim. Dinlediğimiz müzikler birbirine çok yakındı. İkimizin de herhangi bir sınır içerisinde olmayan bir müzik anlayışı var. Bugüne kendi yaptığımız müziğin içerisinde de birçok tarza dokunan işler yaptık. Yeni bakış açıları kazandık. Bu albümün içindekiler de o minvalde oluştu.
Albümün keyifli ve farklılaştıran parçalarından olan “Dün 1 Bugün 1” parçasında Murat Ertel ustamız var. Projeye nasıl dahil oldu, onunla çalışma imkanı nasıl doğdu?
Da Poet: Murat ağabey müzik olarak şahsına münhasır biri. Yıllardan beri Baba Zula ve Zen’i dinliyordum. ‘90’ların sonunda Bakırköy Akıl Hastanesinde kaydettikleri bir albümden çok etkilenmişimdir. Bizim kulağımızda, gönlümüzde olan biriydi. Çeşitli vasıtalarla tanıştık. Böyle bir şey sunduk ve kabul etti. Tanıştığıma gerçekten memnun olduğum insanlardan biri oldu. Öğrenebileceğiniz çok şey var Murat ağabeyden. Hem uluslararası düşünüyor olması hem de yerel olması. Aynı şekilde tekniğe ve doğaçlamaya hakim olması gibi bir sürü konuda adeta bir derya, anlatacağı bir sürü hikaye ve anıları var. Bu albüm gibi tarzı ne olduğu belli olmayan, janra bükücü bir albümde gerçekten biçilmiş bir kaftan oldu. Çalıştığımız için çok mutlu olduk.
Barış Demirel: Müziğe olan yaklaşımı, tavrı ve ifadesi bambaşka olan biri Murat Ağbey. Dünyada saykodelik ögelerle, beatlerle oluşturulmuş ve üzerine elektro bağlama -efekt pedallarıyla- ile rock’n roll ruhu yaratılmış bir sürü yeni çalışma duyuyorsak bu ekolü yaratan belki de en önemli isim Murat Ertel’dir. Onunla çalışmak gurur verici bizim için.
Biraz yakın zamanda yaptığınız işlerden bahsedebilir misiniz?
Da Poet: Kayra’nın “Kayıp Gölgeler” albümünü yaptık. Ondan önceki albümün de aranjörlüğünü yapmıştım. Kamufle’nin dört bölümden oluşan 12 şarkılık albümü “19T”nin prodüktörlüğünü yapmıştım. Geçen yaz Barış’la beraber yaptığımız “Sar Başa” isimli filmin müziklerini yaptık. Netflix’te Aşk 101 dizisi için bir cover yaptık. Solo albüme dair hazırlıklarım sürüyor.
Barış Demirel: Barıştık Mı için yeni bir parça çıkaracağız. Yolda 5 tane parça var. Bir tanesini kaydettik. Pandemiden dolayı bir araya gelemedik, çalışma temposuna giremedik.
Geçen seneden bu yana düet olarak konuk olduğum albümler oldu. Islandman, Can Kazaz, Kayra bunlardan bazıları. Şimdi sırada Kamufle’nin 19T albümünün son bölümü var. En çok DPBP’yi bekliyordum, o çıktığı için keyifliyim.
‘BARIŞ DEMİREL – BARIŞTIK MI?’DAN YENİ PARÇA GELECEK’
Üretim takviminizde neler var?
Da Poet: İkincisini yapmak istiyoruz. Benim solo albüm projem var, onda Barış da olacak. Şu an biraz dinlenip görmek lazım. Kuzen gibiyiz, sürekli görüşüyoruz. Kafam şu ara Nuhado’da, biraz onlarla uğraşıyorum. Yeni bir alan oluşturduk, oradan yetenekli arkadaşlar çıkaracağız. Prodüksiyonda olduğum birkaç albüm çıkaracağız. Haftalık YouTube yayınları olacak. Detaylı güncel haberleri alabilirler.
Barış Demirel: “Barıştık Mı”dan yeni parça gelecek. Salon İKSV’de ‘Mevzu Var’ adlı bir seri başlattık. Konuklarımız oluyor, onların ya da bizim şarkılarımızı beraber çalıyoruz sahnede. İkincisi ocak 2020’de yapılmıştı. Onların videolarını yakın zamanda yayımlayacağız. Onun dışında çıkmayı bekleyen yeni düetler var. Ve tabii DPBD ile yeni parçalar yapacağız.
‘SIK SIK ESKİ FUTBOLU VE AMATÖR FUTBOLU İZLİYORUZ’
Şarkılarda futbola ve futbolculara selam gönderiyorsunuz. Metin Kurt’tan, Van Persie’ye kadar gidiyor. Üretim sürecinden bahseder misiniz?
Da Poet: Sık sık eski futbolu ve amatör futbolu izliyoruz. Eski futbol ve amatör futbol beni iyi hissettiren, bana çocukluğumu anımsatan, sanki 20 yıl öncesine dönmüşüm gibi hissettiriyor. Bir şekilde bilinçaltına işliyor ve yazarken çıkmaya başlıyor. Hepsi bundan ibaret.
Barış Demirel: Futbolu, özellikle ’90’lar futbolunu çok seviyorum. Forma koleksiyonum da var. Nostaljik futbol maçlarını izlemek her zaman olmasa da bana güvenli alan hissiyatı veriyor. Bazen Da Poet’le evde top oynuyoruz, yeniyorum. Langırt oynuyoruz yine yeniyorum. Bunları yazın bence.
‘DEVLETİN ÇOK UMURUNDA OLDUĞUMUZU DÜŞÜNMÜYORUM’
Dünyanın çeşitli ülkeleri sanatçılara -geliri dahilinde- aylık ödeneklerle destek oluyor. Türkiye’de böyle bir uygulama bulunmuyor, siz ne düşünüyorsunuz?
Da Poet: Devletin çok umurunda olduğumuzu düşünmüyorum, alternatif müzisyenler hiçbir zaman destek görmemişlerdir bu ülkede. Bizim gibilere destek vermezler. Bizden alırlar. Eğer rahatsız eden bir şey demez-yapmazsanız, verginizi de verirseniz size karışmaz yarı saydam bir şekilde “Var mıyız, yok muyuz?” sorusuyla yaşar gidersiniz bu ülkede.
Konser veremiyoruz ama bir şekilde bu albüme destek olmak isteyen insanlar için en yüksek kalite için satışa sunuyoruz. Bence bu yenilikçi bir hareket. Türkiye’de direkt müzisyenlere destek olmak için kullanılan Bandcamp gibi platformlar kapalı. Biz de kendi sitemizde bunu yapmaya çalışıyoruz.